فناوری خلأ و تولید پودر یا پودرهای فلزی
یکی از کاربردهای مهم فناوری خلأ در تولید پودر یا پودرهای فلزی نظیر آمالگام می باشد. پودر فلزی را می توان ذرات فلزی یا آلیاژی با اندازه یک تا هزار میکرون تعریف کرد. این ذرات ممکن است به صورت کروی، ورقه ای و یا شکل های بی قاعده باشد. در زمان های گذشته، پودرهای فلزاتی مثل طلا و مس با روش های ابتدایی مانند سوهان کاری تهیه می شد و در کاربردهای تزییناتی مثل ساخت رنگ ها و سرامیک ها به کار می رفت. با پیدایش فرایند متالورژی پودر و گسترش سریع آن، نیاز به پودرهای فلزی نیز به سرعت افزایش یافت و روش های مختلفی برای تولید پودر ابداع گردید.
گرچه روش متالورژی پودر امکانات ویژهای را جهت تولید بعضی قطعات خاص فراهم ساخته است، که تولید آنها از طریق روشهای دیگر غیر ممکن یا بسیار مشکل می باشد
ولی زمینه های که باعث فراگیر شدن استفاده از این روش گردیده است، عبارتند از :
- زمینه های اقتصادی
- بهره وری انرژی
- انطباق زیست محیطی
- ضایعات بسیار پائین (گاهی بدون ضایعه)
مزایای تولید پودر یا پودرهای فلزی
- قابلیت دسترسی به رنج وسیعی از ترکیبات
- تکنیک ایجاد شکل مشبک و یا نزدیک به مشبک
- استفاده از موادی که در سایر فرایندها مشکل هستند
- حذف یا به حداقل رساندن ضایعات ماشینکاری
- حفظ تلرانس ابعادی مناسب
- ایجاد پرداخت سطح مرغوب
- تولید قطعاتی که به وسیله مقاومت سایشی وکششی واستحکام یافته نمی توان به روشهای دیگر تولید کرد
- ایجاد تخلخل کنترل شده برای خود روانکاری و تصفیه
- سهولت تولید قطعات پیچیده وخاصی که تولید آنها از روشهای دیگر ممکن نباشد
- سازگاری با نیازهای تولید، میان اندازه تا تولید انبوه
کاربردهای تولید پودر یا پودر های فلزی
- تولید قطعات حساس در تمامی صنایع
- صناید پزشکی نظیر تولید پودر آمالگام
- دستگاه های پرینتر سه بعدی 3D
- و …
روش های تولید پودر یا پودرهای فلزی
روش های تولید پودر فلزات را می توان به سه گروه عمده دسته بندی نمود: مکانیکی، شیمیایی و فیزیکی
روشهای مکانیکی: مکانیسم های مورد استفاده در این روش عبارتنداز ; ضربه ، سایش (با استفاده ازایجاد اصطکاک بین ذرات )، برش (که برش در این روش نوع کلیواژاست ) و تراکم (برای مواد ترد و شکننده). پودر تولید شده به روش مکانیکی نامنظم می باشد.
از جمله روشهای مکانیکی عبارتند از : ماشین کاری، آسیا کردن با آسیاهای قوی، آلیاژ کردن مکانیکی
روش های شیمیایی که عبارتند از: تجزیه جامدات به کمک گازها، ته نشین سازی از مایع، رسوب سازی از گازها، تجزیه گرمایی. روش الکترولیتی: عبارت است از رسوب دادن پودر فلز بر روی کاتد یک ظرف الکترولیز مانند تهیه پودر تیتانیوم ، آهن ، مس و …
روش های فیزیکی تولید پودر / پودرهای فلزی:
روش های فیزیکی تولید پودر فلزی را می توان در دو فرایند اتمیزه کردن (اتمایزینگ vacuum atomizing) و رسوب بخار فلزات دسته بندی کرد. مهم ترین و پرکاربردترین روش مورد استفاده برای تولید پودر فلزی، اتمیزه کردن است. تقریباً پودر تمام فلزاتی که امکان ذوب کردن آن ها وجود دارد، از این طریق تولید می شوند. اتمیزه کردن را می توان به طور ساده به متلاشی کردن مذاب به قطرات ریز تعریف کرد. این قطرات در یک محیط خنک کننده ی مایع، گاز و یا جامد، منجمد شده و به این ترتیب پودر فلزی تولید می شود. اتمیزه کردن خود به چندین روش انجام می شود که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اتمیزه کردن با سیال (مایع یا گاز)
- اتمیزه کردن با نیروی گریز از مرکز (فرایندهای الکترود چرخنده، دیسک چرخنده و فنجان چرخنده)
- اتمیزه کردن در اثر تصادف مذاب با سطح جامد
- اتمیزه کردن مکانیکی (اتمیزه کردن نوردی، اتمیزه کردن با الکترود ارتعاشی، اتمیزه کردن با تکنیک سقوط مذاب و اتمیزه کردن اولتراسونیک)
- اتمیزه شدن با خلأ یا گاز محلول
در تکنیک تولید پودر در خلأ فلز مذاب که با گاز هیدروژن اشباع شده از طریق یک افشانک به محفظه خلأ وارد شده و در اثر متلاشی شدن به دانه های ریز پودر تبدیل می شود.
شرکت مهندسی داتیس لیان آریا برای اولین بار در کشور با استفاده از فرآنید اتمایزینگ برای تولید پودر آمالگام در کشور اقدام نموده است. این شرکت کلیه مراحل از طراحی، ساخت و تولید نمونههای صنعتی را به طور کامل انجام داده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس حاصل فرمائید.
آشنایی با فرآیند اتمایزینگ تحت خلأ (تولید آینده مواد، کاربردهای پودرهای فلزی در صنایع مختلف (پزشکی، دندانپزشکی، صنایع خودروسازی، هوافضا، شیمیایی، جواهرآلات وتولید ابزار آلات صنعتی)، تکنولوژی های مختلف، معرفی سیستم های تولید پودر، محاسبات پایه، بررسی و محاسبه سایزبندی و خواص پودرهای تولیدی، کنترل سایزهای تولیدی، فرآیند تولید اتمایزینگ تحت خلأ)
جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس حاصل فرمائید.