پرتودهی (الکترون و گاما) Electron or Gamma Beam

پرتودهی (الکترون و گاما) به فرآیندی گفته می شود که طی آن مواد مختلف اعم از مواد غذایی، بهداشتی یا کالاهای پزشکی به صورت بسته‌بندی مشخص و تعریف شده ای در برابر میزان کنترل‌شده و دقیقی از پرتوهای یونیزان، در مدت زمان معین، جهت حصول به نتایج مورد نظر، قرار می‌گیرند.
کاربردهای اصلی سامانه‌های پرتودهی (الکترون و گاما) عبارتند از:

پرتودهی اکترونی مواد غذایی و محصولات کشاورزی به منظور کنترل آفات و افزایش عمر مفید محصولات

پرتودهی الکترونی در استریلیزاسیون محصولات پزشکی: دارو، سرنگ، گاز استریل، نخ بخیه و کلیه لوازم یکبار مصرف پزشکی

پرتودهی الکترونی در صنعت پلیمر: اصلاح و تغییر خواص مواد مانند اتصال عرضی در پلیمرها نظیر پلی اتیلن، سیم و کابل و تغییر رنگ در سنگ‌های قیمتی

 

پرتودهی الکترونی در تولید نانوپودر: نانوپودرها با تبخیر از ذوب به دست می آیند. آنها به عنوان مواد اولیه در تولید مواد سرامیکی و کامپوزیتی، ابررساناها، پنل های خورشیدی، فیلترها، گیرنده ها، مواد افزودنی برای روان کننده ها، رنگ های رنگی و مغناطیسی و اجزای لحیم کاری با مقاومت بالا در درجه حرارت کم استفاده می شوند.

پرتودهی الکترونی در ساخت و تولید هیدروژل: با فرآیند پرتودهی، محلول آبی 3-5% پلی اتیلن اکساید به فرم هیدروژل تبدیل می شود.

پرتودهی اکترونی در تصفیه فاضلاب: با فرآیند پرتودهی، جهت کاربردهای زیست محیطی و نیز جهت تولید هیدروژن مورد استفاده قرار می گیرد. 

به طور کلی سامانه‌های پرتودهی که به صورت تجاری و صنعتی از پرتو گاما، و یا از باریکه الکترونی و اشعه ایکس استفاده می‌کنند، از این منظر سامانه‌ها به دو دسته‌ی سامانه پرتودهی گاما و سامانه پرتودهی _ شتابدهنده الکترون طبقه‌بندی می‌گردند.

انواع سامانه‌های پرتودهی اکترونی و گاما Electron & Gamma 

امروزه دستیابی به دانش و فناوری سامانه‌های پرتودهی در ایران، با توجه به رشد جمعیت در کشور و افزایش نیازهای همگانی به تولیدات دامی و کشاورزی، تجهیزات و قطعات پزشکی، تولیدات بهداشتی و نیز با توجه به محدودیت منابع آب و خاک، یک ضرورت انکارناپذیر است. با به کارگیری فناوری پرتودهی، می‌­توان با استفاده از منابع موجود مسیر تأمین امنیت غذایی و بهداشت محصولات را برای جامعه امروز و نسل آینده هموار نمود.

گسترش دامنه استفاده از پرتودهی جهت استریل نمودن قطعات و تجهیزات پزشکی و بهداشتی در جهان رو به افزایش است. در حال حاضر روش استریل توسط گاز اکسید اتیلن روشی منسوخ شمرده می‌شود، زیرا حجم باقیمانده از این گاز آلودگی و خطراتی زیست محیطی به همراه دارد. از طرفی استفاده از نگهدارنده­‌هایی مانند آب و نمک و یا استفاده از روش‌هایی همچون خشک کردن یا کنسرو کردن از راه‌هایی است که در حال حاضر رایج و اما پرهزینه و پر زحمت است. از دست رفتن مواد غذایی، یکی از مشکلات مهم در کشورهای در حال پیشرفت است. مطالعات دانشمندان ثابت نموده است که یکی از بهترین روش‌ها برای نگهداری مواد غذایی و بهداشتی پرتودهی آنها می‌باشد. در این روش باکتری‌ها، قارچ‌ها و انگل‌های مضر که باعث فساد مواد غذایی می‌شوند، از بین رفته و ماندگاری مواد غذایی حتی بدون نیاز به سردخانه بیشتر می‌شود.

سامانه‌های پرتودهی اکترونی، X-ray و گاما

در حال حاضر بیش از 200 سامانه پرتودهی گاما در بیش از 55 کشور جهان وجود دارد و بیشترین کاربرد آن استریلیزاسیون تجهیزات پزشکی و محصولات پزشکی یکبار مصرف می‌باشد. سرنگ، دستکش جراحی، لباس، ماسک، چسب پلاستر، پانسمان، مفاصل مصنوعی، چاقوی کالبد‌شکافی، انبرک جراحی، گازهای مورد استفاده برای پاک کردن خون، تجهیزات ویژه انتقال خون، تجهیزات ساکشن، برخی لنزهای چشمی، بسته‌بندی مواد غذایی، مواد اولیه برای داروسازی و لوازم‌آرایشی می‌توان با اشعه گاما استریل کرد.

 

مزایای استفاده از سامانه پرتودهی الکترونی یا گاما Electron OR Gamma Beam

  • سریع‌ترین، مطمئن‌ترین و راحت‌ترین روش است.
  • به سرعت تأثیرگذار بوده و محصولات بلافاصله قابل استفاده هستند.
  • برای انجام واکنش‌های شیمیایی وقت تلف نمی‌شود.
  • هیچگونه آثار سویی روی محصولات پرتودیده و مصرف‌کنندگان آن باقی نمی‌گذارد.
  • از افزودنی‌های شیمیایی به محصولات تحت پرتودهی استفاده نمی‌شود.
  • دما، فشار و رطوبت بر عملکرد آن تأثیر ندارد.
  • محصولات به صورت بسته ­بندی نهایی قابل پرتودهی هستند. 
  • مکان احداث مراکز تولید تجهیزات پژشکی و بهداشتی، صنایع غدایی و فراوری محصولات کشاورزی، دامی و باغی در کنار این سامانه وجود دارد. 
  • اشتغال‌زایی و کارآفرینی این طرح به طور مستقیم و غیر مستقیم بسیار بالاست.

اولین واحد صنعتی تصفیه فاضلاب چین با استفاده از پرتو الکترونی در کارخانه رنگ‌رزی نساجی

علی رغم پیشرفت در فن آوری متداول تصفیه فاضلاب در سال های اخیر، پرتودهی الکترونی تنها فناوری است که می تواند سرسخت ترین رنگ دهنده های فاضلاب را تصفیه کند. مشکل این است که این فناوری در کشورهای پیشرفته وجود دارد، در حالی که بیشترین نیاز اکنون در کشورهای در حال توسعه است.

این کارخانه جدید در شهر Jinhua، در 300 کیلومتری جنوب شانگهای، در مقیاس 1500 متر مکعب پساب در روز، تقریباً یک ششم از کارخانه رنگ‌رزی را تصفیه می کند. 

شرکت مهندسی داتیس لیان آریا توانایی انجام فرآیندهای زیر را به منظور ایجاد و توسعه سامانه های پرتودهی الکترون را با کمک شرکای روسی خود دارد. لازم بذکر است تأمین کننده اصلی سامانه های الکترونی کشورهای کره جنوبی و چین، کشور روسیه می باشد. 

  • تهیه کلیه مستندات لازم در قالب مطالعات امکان سنجی، اقدامات ایمنی طرح، ارزیابی ایمنی طرح، تحلیل ایمنی طرح
  • همکاری در اخذ مجوزهای لازم از قبیل: محل اجرای طرح و ساختگاه، احداث، راه اندازی، بهره برداری و مجوز تأسیس مرکز پرتودهی 
  • مکان یابی توسعه سامانه پرتودهی الکترونی
  • مدیریت برنامه ریزی طرح 
  • مذاکره با شرکت‌های طرف خارجی جهت سفارش گذاری سامانه پرتودهی مورد نظر
  • مذاکره با طرف خارجی در خصوص خرید محصولات
  • همکاری در بازاریابی محصولات کشاورزی، مواد غذایی و دارویی ایران در سایر کشورها
  • و موارد مورد نظر مشتریان

 

جهت هرگونه مشاوره در این زمینه با ما تماس بگیرید.